Vaikų mitybą veikia milžiniški komerciniai interesai

Vaikų mitybą veikia milžiniški komerciniai interesai

Socialdemokratės Ramintos Popovienės iniciatyva Seime surengta konferencija vaikų mitybos klausimais „Vaikų maitinimo (r)evoliucija ugdymo įstaigose ir namuose“. Mitybos specialistai, gamintojų atstovai, tėvų forumo nariai dalijosi pastebėjimais dėl vaikų maitinimo problemų, kilusių po to, kai buvo pradėtas taikyti naujas Sveikatos apsaugos ministerijos modelis ugdymo įstaigose.

„Deja, geri norai sveikai maitinti vaikus pradėti vykdyti skubotai – kaip ir daugelis kitų dabartinės valdžios reformų. Iš mokyklų ir darželių pasigirdo signalai, kad išmetami labai dideli maisto kiekiai, iš tėvų ir žiniasklaidos – apie tai, kad vaikai bėga maitintis į greitojo maisto užkandines, vietoje pietų perka šokoladukus, traškučius, limonadus, nes jiems nepriimtinas pakeistas produktų racionas ar pakitę patiekalų skoniai. Aišku, šios problemos buvo ir anksčiau, bet jos dar paaštrėjo, nors siekiama, atvirkščiai – sveikatinti vaikus“, – sakė Seimo narė Raminta Popovienė.

Konferencijoje kalbėjęs eurokomisaras, atsakingas už sveikatą ir maisto saugą, Vytenis Andriukaitis pabrėžė, kad norai ir sprendimai dėl sveikesnio vaikų maitinimo sulaukia didelio pasipriešinimo, nes ši sritis veikiama kitų interesų.

„Nereikia pamiršti, kad vaikų mitybos srityje labai stipriai veikia milžiniški komerciniai interesai. Kreipiuosi į maisto gamintojus, prekybos centrus, netgi į greitojo maisto pardavėjus, klausdamas, ar pelnas turėtų būti uždirbamas vaikų sveikatos sąskaita?“, – konferencijoje klausė V. Andriukaitis.

Seime vykusios konferencijos metu kelti klausimai, kaip įveikti komercinius interesus vaikų mitybos srityje; kaip pasiekti, kad nebūtų išmetamos tonos maisto; kad vaikams patiekiamas maistas būtų ne tik skanus, bet ir patrauklus.

Dalyviai pateikė siūlymus rezoliucijai, kuria siekiama spręsti sveikos vaikų mitybos problemas, įgyvendinti savivaldybių ir tėvų lūkesčius.

Rezoliucijoje siūloma:

- Siekti, kad tiekiant vaikų sveikatai palankų maistą būtų pasitelkti mokslininkai, mitybos specialistai, gamintojai, modernios gamybos technologijos, ugdymo įstaigose kuriama jauki aplinka, šiuolaikiniai mokinių aptarnavimo būdai.

- Sudaryti sąlygas gaminti maistą ugdymo įstaigoje.

- Kovoti prieš maisto švaistymą, parengti nacionalinę maisto atliekų mažinimo strategiją.

- Skatinti savivaldybes ir mokyklas diegti Kauno rajono savivaldybės mokyklose išbandytą švediško stalo modelį.

- Reikalauti, kad Sveikatos apsaugos ministerija parengtų palankesnius patiekalų receptus ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos suderintus bei periodiškai atnaujinamus valgiaraščius.

- Mažinti mokinių socialinę atskirtį, ieškoti galimybių nemokamai maitinti visus (arba jaunesnio mokyklinio amžiaus) vaikus, skiriant jiems bent vieną sveikatai palankų patiekalą per dieną.

Susiję straipsniai

Close